Si, nosotros también usamos cookies. Esas cosas con nombre de "galletita" que ayudan a que tu navegación sea más personalizada. Cierra este mensaje y nos darás tu permiso para seguir utilizándolas. Y seguirás disfrutando de diarioDESIGN como siempre.

Feliz viaje por nuestra web Cerrar
Elena Minguela
18 junio 2014

Lesson of the day: How to make the most of the whole volume in a tiny flat by Arquitectura-G.

1 apartamento born
Arquitectura-G studio, formed by Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes and Igor Urdampileta, has renovated a flat with an unusual structure in the neighborhood of El Born in Barcelona: the load-bearing wall dividing the rooms far from being an issue it turned out the key of the design.

More projects by Arquitectura-G on diarioDESIGN.


Meeting the habitability and edification regulations and standards, this 34 sqm and 4,5 meters high flat is divided by a load-bearing wall that grants each of the two spaces the appropriate features to accommodate different functions.

4 apartamento born

One of the areas hosts the kitchen and a movable table that works as a counter, a side table for the kitchen and a dining table. This is a space with more of a social character which is connected to the entrance as well. The electric and TV installations have been improved so that its use can go further that the mere fact of cooking and eating.

5 apartamento born

The other zone responds to more intimate needs. This is the reason why the space is divided into different levels that provide a gradient of intimacy without losing visual connection between them thanks to a layout based on the height. Thus, the first platform occupying half of the area of this zone serves both as a dressing room and a studio area. The second platform features just a double bed, it is set at a higher level and spreads along a quarter of the area of the ground floor.

6 apartamento born

In order to solve this height layout scheme, bespoke furniture have been of particular importance. They adapt to the different spaces solving the imperative need of storage as well as the connection between levels.

7 apartamento born

Therefore, space has been built according to the volume and the intimacy required, contributing to a richness provided by the relationship generated by the different levels. In the words of the architects, “rather than setting spaces on top of or underneath, we also designed functional in-between spaces, side spaces and even spaces within spaces”.


Technical sheet

Project: House renovation in El Born, Barcelona
Architects: Arquitectura-G, (Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta)
Collaborator: David Fernández Taboada
Promoter: Sra. Santarelli
Location: Barcelona (Spain)
Renovated area: 34 m²
Year: 2010
Building year: 2011
Budget: Low
Photography: ©José Hevia

Deja tu comentario

Tu dirección de correo nunca será compartida. Los campos marcados con * son obligatorios.

Puedes utilizar los siguientes códigos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Artículos relacionados

Silla Green de Mariscal para Mobles 114

1.2 El diseño español que despuntará en Milán: I Saloni.

Elica_Edith_6 apertura

El ‘Aria Nuova’ de Elica: esculturas en la cocina.

El color del año_Valentine_2013_apertura

Tendencias 2013: el sol sí llega a los nuevos colores del verano.

Fundacio Pasqual Maragall Isabel Lopez reuniones

Recordamos la Fundació Pasqual Maragall y te pedimos ayuda a una buena causa