Si, nosotros también usamos cookies. Esas cosas con nombre de "galletita" que ayudan a que tu navegación sea más personalizada. Cierra este mensaje y nos darás tu permiso para seguir utilizándolas. Y seguirás disfrutando de diarioDESIGN como siempre.

Feliz viaje por nuestra web Cerrar
Mariola Montosa
23 mayo 2014

Torres Baldasano redesign a traditional house with a superb merging of a home and a family business.

Casa de Torres Baldasano 3 (Copiar)

Some buildings have more lives than a cat. This one located in the exclusive neighborhood of Sarriá (Barcelona) is a clear example. First it was a family residence. Later the ground floor was turned into a lighting factory and then a shop. Now there is another business on this floor and a house on the first level. The young studio Torres Baldasano has defined a project in which dividing lines are clear but integrated, preserving at the same time the traditional building style of the area.

Casa de Torres Baldasano 1 (Copiar)
Casa de Torres Baldasano 2 (Copiar)

Commanded by Sara Baldasano in collaboration with Sandra Torres, founders of the studio, the assigment consisted on renovating the house including an extension to gain more useful area. In order to do so, the back of the building was broadened and endowed with an underground level, intended for the Passage shop premises.

Casa de Torres Baldasano 4 (Copiar) Casa de Torres Baldasano 5 (Copiar)

Integrating both spaces respecting the privacy of the house was the biggest challenge of this project. On the outside, Torres Baldasano opted to build a sort of vegetation lattice made of concrete on the back facade, serving as well as a screen that prevents from being able to see inside the house from the ground floor patio, which is part of the shop.

Casa de Torres Baldasano 6 (Copiar) Casa de Torres Baldasano 7 (Copiar)

In general, the project seeks for recovering the original textures of the building. Stone and wood, therefore, are very present. Exposed brick and stone walls have been preserved, as well as the wooden beams on the ground floor’s ceilings. The other starring material is concrete. It has been used to build the back facade’s lattice and, specially, in the ground floor.

Casa de Torres Baldasano 8 (Copiar) Casa de Torres Baldasano 9 (Copiar)

On the inside, the vertical panels of cross laminated timber in the shop allow to visually divide this space from the house. The environment also differs. Both spaces are open, but inside the shop a more eclectic style dominates while the house seeks for more clean, minimal lines.

Casa de Torres Baldasano 10 (Copiar)

The staircase connecting the first floor with the deck is as well a starring feature, serving as a kitchen, storage and living zone at the same time.

Casa de Torres Baldasano 11 (Copiar)

The aesthetics unification has been solved through the mix of the existing and new materials. In the house, wood has been combined with white walls, kitchen and living room furniture, and the staircase rail. “They harmonize with the original stone and brick walls of the building”, says the studio.

Casa de Torres Baldasano 12 (Copiar)

Another challenge of this project was to achieve the maximum light possible inside the house without compromising privacy. Therefore, in order to gain natural lighting they created a longitudinal opening in the roof that runs alongside the staircase. It  begins on the lower part of the building, ending up on the top and turning into a terrace.

Casa de Torres Baldasano 13 (Copiar) Casa de Torres Baldasano 14 (Copiar) Casa de Torres Baldasano 15 (Copiar)

The house has an open layout. The only closed spaces are the bathrooms and one large room that can be turned into two small bedrooms through a sliding panel. Transit areas are also used as a dressing zone for the bedrooms.

Casa de Torres Baldasano 16 (Copiar) Casa de Torres Baldasano 17 (Copiar)
Casa de Torres Baldasano 18 (Copiar)
Photo credits: Pol Viladoms

Deja tu comentario

Tu dirección de correo nunca será compartida. Los campos marcados con * son obligatorios.

Puedes utilizar los siguientes códigos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Artículos relacionados

Apartamento de UdA Architects 2 (Copiar)

El estudio italiano UdA recrea una novela de misterio en un apartamento burgués de Turín.

Green Air, Nomad Studio

Green Air, el jardín aéreo de Nomad Studio.

4 cent de luis eslava

Cent Collection. Luis Eslava y el cocinero Andreu Genestra buscan nuevas formas de presentar la comida.

El museo Maxxi en Roma, diseño de Zaha Hadid, gana el RIBA Stirling Prize.