Si, nosotros también usamos cookies. Esas cosas con nombre de "galletita" que ayudan a que tu navegación sea más personalizada. Cierra este mensaje y nos darás tu permiso para seguir utilizándolas. Y seguirás disfrutando de diarioDESIGN como siempre.

Feliz viaje por nuestra web Cerrar

Casa 13 in Barcelona. An orderly penthouse that has shot up to become a finalist in the FAD awards.

Casa 13 (literally, House 13) is not only one of the finalists of the 2011 FAD awards (decorative arts award) it is also an exercise in style and order. Enabling this Barcelona attic to rise up and gain attention. According to the designers, Casa 13 has managed to “turn around what was there, to re-think the initial scheme and bring back the logic to a home that was wrongly devised. A superb diagnosis carried out with elegant precision”, they say.

Click here to see all the finalists of the FAD awards 2011 in diarioDESIGN.

Marcos Catalán is the mastermind of this challenge. The 156 square meters of this penthouse, located in the upper area of Barcelona, have been multiplied thanks to a careful ordering of the spaces. This has recovered much natural light that the original compartmentalised layout had deprived them.

To find the right solution, interior designer Marcos Catalán started by asking the right questions: “How do you build a new domestic landscape totally un-like the pre-existing one? How do you modify a rigid and outdated scheme of small rooms connected by a long corridor that does not solve the needs of the user and that does not take advantage of the privileges that an attic in Barcelona offers?” the answer has been Casa 13.

Catalán has devised this house “as in an old school tailor’s shop, a bespoke suit made to solve the specific needs of the new user and enhance the qualities of the place”.

To do this, the interior designer razed to the ground what was there: “after the demolition, we were conditioned by the structure, the plumbing and the access from the core”.

From there, “a scheme was implemented of open and flowing spaces that assume multiple and different functions always connected to the outside”. A exceptional outdoor space which makes use of a large terrace that surrounds the flat on the east and south, the warmer areas of the home.

Following the total refurbishment and to further correct the unsuitable solar orientation of the original layout, the living room was placed facing south and the bedrooms to the east. A membrane-lattice makes the spaces flow in harmony or it closes them to bring intimacy.

Technical File

Interior designer: Marcos Catalán. Rbla. Catalunya 98bis, 08008 Barcelona
Client: Private
Surface: 156 m2
Location: Sant Gervasi, Barcelona
Furniture: ARKITEKTURA. Via Augusta 185, 08021 Barcelona.
Kitchen: Como Interiorismo de Cocinas. Rector Ubach 21, 08021 Barcelona
Lights: Eléctrica Balmes. C/ Balmes 254, Barcelona
Builder: Track. Ganduxer, 5-15 Local 18, 08021 Barcelona
Photographer: Eugeni Pons. Taronges, 2 – 1ª, 17310 Lloret (Girona)

 

Deja tu comentario

Tu dirección de correo nunca será compartida. Los campos marcados con * son obligatorios.

Puedes utilizar los siguientes códigos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Artículos relacionados

1 simon pnd

Premios Nacionales de Diseño 2016: Mario Ruiz y Simon.

1 la guingueta

La Guingueta de Carles Abellan: frescura y calidez en la playa.

1 Hotel Cort

Hotel Cort: el verano mallorquín según Design Hotels.

vincci the mint

#FF best of the week. Lo mejor: Anna Podio, Selgascano, DePadova y Jaime Beriestain.